“Die stoffige bedoeling was voor mij een ruwe diamant die een flinke opknapbeurt nodig had.”

“Wat moet er met deze bijzondere plek in het hart van Eindhoven gebeuren?” Die vraag lag op tafel in 2013 toen Yasin Torunoglu net als wethouder was aangetreden. Hij mocht zich erover buigen. Na het aanbreken van een nieuwe bestuursperiode verdween de herbestemming van het gebied Mariënhage uit zijn portefeuille. Maar sinds een jaar is hij opnieuw de verantwoordelijk wethouder. Hij is net op tijd terug aan boord om het laatste deel van het traject naar DOMUSDELA mee te maken.

Wat gebeurt daarbinnen?

De wethouder is geboren en getogen in Eindhoven. Hij woonde met zijn ouders aan de Ruysdaelbaan. De Paterskerk en de Studentenkapel kende hij alleen van buiten. Yasin Torunoglu: “Toen ik oud genoeg was om ‘op stap’ te mogen, liep ik door de Kanaalstraat richting Stratumseind. Ik herinner me de muren waar je net niet overheen kon klimmen, maar die wel hoog genoeg waren om in een hoekje tegenaan te plassen. Ik vroeg me in het voorbijgaan altijd af: wat gebeurt daarbinnen? Ik had geen idee. Toen ik er vele jaren later als wethouder binnentrad, ging er een wereld voor mij open.” Het kostte Torunoglu weinig moeite om zich voor te stellen wat de enigszins in verval geraakte gebouwen verborgen hielden. “Ik vond het binnen prachtig, prachtig, prachtig. De stoffige bedoeling was voor mij een ruwe diamant, die een flinke opknapbeurt nodig had. Ik zag toen al dat het een praalstuk van de stad kon worden. Uniek in zijn ligging. En met de bijbehorende tuinen een oase van rust te midden van de hectiek die bij een stad hoort.”

Rust en vieren van levensmomenten

Het is voor alle partijen, gemeente, provincie, paters en DELA, een lange weg geweest naar de overdracht van de gebouwen. Inmiddels is het zes jaar geleden dat de eerste stappen werden gezet. De gemeente had een belangrijke rol. Niet alleen omdat het om een markante plek in Eindhoven gaat, ook omdat een deel van de gebouwen eigendom was van de gemeente. De plannen werden uitvoerig bestudeerd op het stadhuis. “Toen ik kennisnam van de plannen van DELA, dacht ik meteen: dit is een honderd procent match. Ik zou niet weten welke andere organisatie de functie van zingeving, die bij de gebouwen hoort, op een nieuwe manier zou kunnen doorzetten. De combinatie met rust en het vieren van levensmomenten, het past helemaal. DELA ontleent haar bestaansrecht aan een belangrijke levensgebeurtenis. Dat maakt dat het een organisatie is met een ziel. De coöperatieve bestuursvorm zorgt ervoor dat het niet om winst draait.”

De totale schoonheid is terug

Wat DOMUSDELA voor Eindhoven gaat betekenen valt of staat voor de wethouder met wat er allemaal in de gebouwen gaat gebeuren. “Maar los van waarom we straks DOMUSDELA bezoeken, er gebeurt iets met de omgeving. De Kanaalstraat is opnieuw ingericht, de gebouwen zijn open naar de stad en hebben daarmee een nieuw aangezicht. De totale schoonheid is terug en die is ‘in your face’. Het is echt een plek die uitnodigt en nieuwsgierig maakt. Nu kun je er binnenstappen. Ik kan er met mijn gezin van de tuin genieten en samen met hen iets drinken in Brasserie Rita.”

Ontmoetingen tussen verschillende culturen

Torunoglu heeft Turkse roots en op de vraag of de ceremoniehuizen geschikt zijn voor een Turkse bruiloft antwoordt hij lachend: “Voor een traditionele Turkse trouwerij is het al snel te klein. De kerk zou misschien kunnen, maar op mijn eigen huwelijksfeest waren al zo’n 1200 gasten. Mij gaat het erom dat dit een mooie plek is voor ontmoetingen tussen verschillende culturen. Verbindingen maken dat is belangrijk. Met alle lagen van de bevolking. Als dat lukt dan gaat het rondzingen en is DOMUSDELA het gesprek van de dag.”

Vrienden van Domusdela

Neem contact op
Neem contact op
Bellen 040 760 1755 Bellen 040 760 1755 Mailen welkom@domusdela.nl