"Kunst DOMUSDELA verbindt historisch erfgoed en het hedendaagse”

DELA en kunst zijn nauw met elkaar verbonden. Al meer dan tien jaar bouwt de coöperatie aan een eigen kunstverzameling, met als rode draad de thema’s reflectie, troost en doorgeven. De (inmiddels bijna) 600 kunstwerken hangen in de crematoria en uitvaartcentra van DELA. Daarnaast wordt een aparte collectie samengesteld voor DOMUSDELA. Museoloog Joyce Dunki Jacobs is sinds 2009 betrokken bij deze bijzondere expeditie van DELA.

Kunst moet toegankelijk zijn. Dit staat voorop bij het samenstellen van de kunstcollectie van zowel DELA als DOMUSDELA. De gevoelens van de mensen die de kunstwerken zien, spelen hierbij een belangrijke rol. Staat bij de crematoria en uitvaartcentra afscheid centraal, bij DOMUSDELA wordt het leven gevierd. Een mooie omgeving, waar mensen samenkomen en kunnen genieten. De kunstwerken sluiten daarop aan. “Allemaal gaan ze op de één of andere manier over leven: verbinden, ontmoeten en gastvrijheid. Het is de bedoeling dat ze mensen een prettig gevoel geven en inspireren. Hun gedachten net even een andere impuls te geven,” aldus Joyce Dunki Jacobs, die de zoektocht naar de kunst voor DOMUSDELA leidt. Zij werkt hierbij nauw samen met haar collega’s bij DELA maar ook met externen, zoals de architecten die voor de enorme metamorfose van het complex tekenden.

Historisch erfgoed

De verbinding tussen oud en nieuw in DOMUSDELA, is terug te vinden in de kunstwerken die in complex te bewonderen zijn. Historisch erfgoed en hedendaagse kunst worden zodanig bijeengebracht, dat ze samen een nieuw verhaal vertellen. Zoals bijvoorbeeld de art deco-kroonluchter van architect Dom Paul Bellot uit 1925 en de moderne lichtinstallaties van Studio Drift. In deze werken vertellen de kunst van het ambacht, nieuwe technologieën en verbeeldingskracht het nieuwe verhaal. Ook in het beeldenpodium van het Van Abbemuseum, met oude kerkbeelden en moderne kunst, is iets nieuws te ontdekken. “Deze combinatie van beelden zorgt ervoor dat je opnieuw gaat kijken. Daar kan dan weer iets anders uit voortkomen. Zie het als een samenvatting van wat we met DOMUSDELA beogen.”

Verrassen

De kunstwerken in DOMUSDELA hangen niet in één ruimte, maar zijn verspreid over het hele complex. “Het mooie is dat je daardoor iedere keer dat je er komt, opnieuw wordt verrast.” Het gaat niet om alleen maar schilderijen aan de wand, maar om verschillende kunstuitingen, die zijn geïntegreerd in het complex. “Zoals bijvoorbeeld Shylight, een lichtinstallatie van mechanische bloemen van Studio Drift in de Paterskerk. De bloemen geven licht, maar tegelijkertijd doen ze iets met het gevoel: ze zijn een soort beschermende schil voor als je je klein en alleen voelt in de grote ruimte.” En of de bezoeker dit nou kunst vindt, of ‘gewoon’ een lamp, dat maakt volgens Joyce Dunki Jacobs niet uit. “Het object is onderdeel van de ruimte, en draagt eraan bij dat je je daar aangenaam voelt. Dat is wat telt.”

Sommige kunst hangt op niet voor iedereen toegankelijke plekken. Zoals de projectie van een grafisch vormgegeven lelie van Persijn Broersen en Margit Lukács in het trappenhuis van Hotel Mariënhage. “Die kan niet iedereen zomaar zien. Maar voor de gast van het hotel, die op weg naar de kamer ziet hoe de lelie in 6 minuten ontluikt, bloeit, sterft en opnieuw ontluikt, is die onverwachte ontmoeting extra waardevol.”

Eindhoven

De geschiedenis en de locatie van DOMUSDELA nodigde uit om samen te werken met het Van Abbemuseum en Eindhovense designers. De werken in DOMUSDELA zijn afkomstig van zowel gevestigde kunstenaars als jonge talenten uit Nederland en/of België, omdat dat het gebied is waar DELA als uitvaartverzekeraar en -verzorger actief is. “Het belangrijkste is dat de kunst bij ons – en ons achterliggende thema hart, licht en tijd - past. En dat het actueel is. Want daar gaat het hier om: het leven nu.”

De kunstverzameling van DELA wordt voortdurend uitgebreid. Dat is nodig omdat er nieuwe crematoria en uitvaartcentra bij komen. Zo wordt er volgend jaar in Groningen een grote nieuwe vestiging geopend. Ook bij renovatie van oudere locaties wordt de kunst onder de loep genomen. De collectie van DOMUSDELA gaat ook verder worden uitgebreid. Joyce Dunki Jacobs is enthousiast over wat tot nu toe is bereikt. “En het mooiste is dat zoveel mensen die kunstwerken daadwerkelijk kunnen zien. Bereikbaarheid van kunst die onderdeel is van het dagelijks leven, dat is echt iets waar DELA, maar ook ik persoonlijk, heel erg in geloof.”

Vrienden van Domusdela

Neem contact op
Neem contact op
Bellen 040 760 1755 Bellen 040 760 1755 Mailen welkom@domusdela.nl