“We hebben een plek gecreëerd waar intens verdriet en grote blijdschap op één plek naast elkaar kunnen bestaan.”

DELA’s algemeen directeur Edzo Doeve ontdekte tijdens Glow meer dan zeven jaar geleden voor het eerst het binnenplein van het oude Augustinianum. “Ik had geen idee van deze verborgen parel in hartje binnenstad Eindhoven. Later kwam ik terug en kreeg ik een rondleiding door het complex en was ik verkocht. De kers op de taart vond ik de Studentenkapel van Don Bellot. Echt prachtig! Zou het niet geweldig zijn als dit verwaarloosde, maar o zo waardevolle en historische stukje Eindhoven, een nieuwe bestemming kreeg en zo weer onderdeel werd van het stadshart?”

Marktverkenning

Kort daarna kreeg Doeve een telefoontje van een goede vriend. De gemeente was met de paters Augustijnen bezig aan ‘een marktverkenning’ om, onder de noemer Nieuw Mariënhage, het complex een nieuwe bestemming te geven. Doeve: “Het ging om de Paterskerk, het oude gymnasium en de bijhorende gebouwen. Of DELA mee wilde doen? Ik stond ergens buiten op een plein maar reageerde meteen juichend: ja, DELA wil zeker meedoen!”

Met hart en ziel

DELA stelde een team samen dat ons verhaal ging vertellen. Doeve: “Ons verhaal is dat wij het werk van de paters met hart en ziel wilden voortzetten. Werk, dat gericht is op bezinning, bezieling en mensen met elkaar verbinden. Wij wilden graag werken aan een plek, midden in de samenleving, waar de grote gebeurtenissen in het leven beleeft kunnen worden tijdens passende ceremonies. Een plek waar intens verdriet en grote blijdschap op één plek naast elkaar kunnen bestaan. Waar getrouwd en gerouwd kan worden. Met respect voor de historische en spirituele kracht van de gebouwen. We wilden het ook transparanter, moderner maken en voorzien van eigentijdse techniek en design.”

Trouw aan het verhaal

Met dat plan liet DELA alle andere gegadigden ver achter zich en is toen aan de slag gegaan. Eerst met de paters, de gemeente Eindhoven en de provincie Noord-Brabant. Daarna met architecten, designers, kunstenaars en bouwers. Tot slot met onze samenwerkingspartners voor de exploitatie. Doeve: “Ik denk dat we het verhaal van dit oudste stukje Eindhoven trouw zijn gebleven, en versterkt hebben. We konden het zelfs nog meer lading en kleur geven met extra details en metaforen. Ook het hotel, de brasserie en de vergaderzalen – bedoeld om de exploitatie gezond te maken - passen in ons verhaal van mooie en betekenisvolle ontmoetingen.”

Het verhaal gaat door

Doeve is enorm trots op het resultaat. Doeve: “Er zijn zoveel mensen bij betrokken, met allerlei achtergronden en professionele perspectieven. Toch is het gelukt. Iedereen realiseerde zich ook met iets unieks bezig te zijn. Over ieder detail is nagedacht. Het geheel is echt beter dan de som der delen. Het verhaal is werkelijk krachtig en aanstekelijk. Om het in de woorden van pater Louis Mulder te zeggen: “Het verhaal gaat door.”

Vrienden van Domusdela

Neem contact op
Neem contact op
Bellen 040 760 1755 Bellen 040 760 1755 Mailen welkom@domusdela.nl