GLOW 2023

EEN SPEKTAKEL VAN LICHT EN KLEUR, DOMUSDELA SCHITTERT OPNIEUW TIJDENS GLOW EINDHOVEN.

Voor het vijfde opeenvolgende jaar neemt DOMUSDELA met trots deel aan GLOW Eindhoven, het jaarlijkse lichtfestival dat de stad doet oplichten en betovert. Dit jaar belooft DOMUSDELA een spectaculaire ervaring te bieden die de harten van jong en oud veroveren.

11 nov.

Aanvang:
18:30 uur
Locatie:
DOMUSDELA

Ik zie, ik zie…

Op de buitenzijde van DOMUSDELA zie je verwonderde kinderen naar buiten gluren. Het licht van het atrium onthult zelfportretten van kinderen. Wie zijn deze kinderen, wat willen ze ons laten zien? De kleuren roepen om de kerk te betreden en ons te laten ontdekken wat de kinderen ons willen laten zien.

Een zee van lichtgevende bloemen

Eenmaal binnen in De Paterskerk word je begroet door een betoverende zee van bloemen. Honderden driedimensionale, lichtgevende bloemen, gemaakt door kinderen uit Eindhoven en omgeving, heten bezoekers van harte welkom. Overal waar je kijkt, word je omringd door levendige kleuren. Op de binnenmuren van de kerk verschijnen en verdwijnen ramen die het gebouw lijken open te breken. Het glas-in-lood onthult prachtige taferelen en zelfportretten van de kinderen, en je kunt bijna voelen hoe de jonge kunstenaars vol verwondering om zich heen kijken, hun ogen knipperend van verrassing.

Iedereen verdient een lichtpuntje

Dit betoverende lichtspektakel is het resultaat van de creativiteit van basisschoolkinderen, die deze unieke bloemen speciaal voor de bezoekers van GLOW hebben gemaakt. Maar de magie houdt niet op bij GLOW. Na afloop van het lichtfestival worden al deze bloemen geschonken aan mensen die de bloemenzee niet hebben kunnen bezoeken. DOMUSDELA omarmt het idee dat iedereen recht heeft op een lichtpuntje in de vorm van een bloem. Op deze manier kan DOMUSDELA de harten verwarmen van bewoners van verzorgingstehuizen en anderen die om welke reden dan ook niet in staat waren om het lichtfestival persoonlijk bij te wonen.

GLOW Eindhoven belooft opnieuw een onvergetelijke ervaring te worden, en DOMUSDELA is er trots op om deel uit te maken van deze betoverende viering van licht en kunst. Dompel jezelf onder in dit schitterende spektakel dat de stad Eindhoven op magische wijze transformeert. GLOW Eindhoven vindt plaats van 11 tot 18 november 2023.

OVER DE KUNSTENAAR

Hugo Vrijdag (1970), studeerde af aan de Design Academy Eindhoven. Als beeldend kunstenaar en ontwerper combineert hij zijn fascinatie voor techniek met storytelling. Hij schrijft verhalen die verfilmd worden en in de films spelen de door hem ontworpen rekwisieten de hoofdrol. Hij is medeoprichter van de science centra De Ontdekfabriek (Eindhoven), Het Ontdekstation (Tilburg) en de Uitvindfabriek (Breda). In de loop der jaren maakte Hugo Vrijdag kunstwerken in de openbare ruimte en lichtinstallaties voor eerdere GLOW edities, waaronder het project ‘Vogels’ en ‘Zonnebloemen voor Van Gogh’. Kenmerkend voor zijn werk is de combinatie van het narratieve en techniek.

OVER GLOW EINDHOVEN

The Beat… Een Engels begrip voor die universele kracht waar we in het Nederlands geen woord voor hebben, maar allemaal weten wat we ermee bedoelen. Ritme? Maat? Is dat waar The Whispers bedoelen met “And The Beat Goes On”? Wat Justin Timberlake ons voorhoudt met “You gon’ like the way we rock it, so don’t stop the beat” (van “Can’t Stop the Feeling!)? Welkom bij The Beat, het thema van lichtkunstfestival GLOW 2023.

The Beat is zoveel meer dan de kale blauwdruk onder een stuk muziek. The Beat is hét elementaire deeltje– ondefinieerbaar, ongrijpbaar en onmisbaar in ons leven. Hij stuwt, stuurt en brengt je in cadans met je omgeving. Van loom naar druk tot snel en dan snel weer rustig aan. Hij registreert én dirigeert het ritme van een stad, de dynamiek tussen de mensen die er wonen en het leven dat zij delen.

The Beat is de inspiratie voor GLOW 2023 en geeft het startschot voor een drieluik in lichtkunst, met in 2024 The Stream en in 2025 – de 20e verjaardag van GLOW – The Light als zinderend hoogtepunt. Samen maken ze de lamp, die pulseert, licht laat vloeien en uiteindelijk iedereen overal verbindt.

In “The Beat” gaan we terug naar de bron en verbinden we licht met de fundamentele patronen die ons bestaan vormen en kleur geven. We ontleden The Beat van de stad en vertellen en vertalen in licht wat Eindhoven, Eindhoven maakt. We verkennen de vele verschijningsvormen van The Beat, van pulserend en ritmisch tot galmend, driedimensionaal en alles wat verder aan de creativiteit van onze kunstenaars ontspruit. Het resultaat is een magisch festival, dat iedereen verwelkomt, iedereen prikkelt en iedereen bevangt. Want mijn beat hoeft de jouwe niet te zijn en andersom. En dat is goed. Dat inspireert. Dat is in elk opzicht fantastisch.

“The Beat” is ook een nieuwe stap in ons streven om met een focus op innovatie en nieuwe mogelijkheden GLOW beter te onderscheiden. Zo verkennen we nieuwe technieken en technologieën op het gebied van duurzaamheid en grondstof- en energiegebruik en de rol van licht in de samenleving. En onderzoeken we inventieve toepassingen in de praktijk, bijvoorbeeld om bezoekers te helpen het festival persoonlijker en individueler te beleven.

De visie van GLOW – lichtkunst voor iedereen – is uniek. Een festival door en voor inwoners dat particulieren, bedrijven, onderwijsinstellingen, nieuwkomers en geboren Eindhovenaren laat meedoen als maker, facilitator of deelnemer. Door high tech, design en creativiteit – de drijvende krachten achter deze stad – te combineren maken we van GLOW een festival dat iedereen omarmt.

Eindhoven leeft, bruist en zindert, van de grootste pleinen tot de smalste steegjes. Want The Beat is overal. En dit jaar brengen we hem letterlijk aan het licht.

Vrienden van Domusdela

Neem contact op
Neem contact op
Bellen 040 760 1755 Bellen 040 760 1755 Mailen welkom@domusdela.nl