Het Hoogaltaar

Atelier gebroeders Custers

Over het werk

Het Hoogaltaar uit De Paterskerk kreeg met respect voor het verleden een nieuwe plaats in DOMUSDELA. Om De Paterskerk als ceremoniehuis te laten fungeren moesten de kerkelijke elementen worden verwijderd om de kerk van haar religie te kunnen ontdoen.

DELA hecht veel belang aan historie én geeft met liefde verhalen door, dus is er gekozen voor verplaatsing van het altaar. Een bijzondere verhuizing, onder eigen dak weliswaar; een onalledaagse transfer van kerk naar hotel. Het hoogaltaar komt bijzonder goed tot zijn recht in de nieuwe en lichte omgeving, alsof hij in de spotlights is gezet. Het altaar is vanaf verschillende verdiepingen in het hotelgedeelte en via het raam in de Kanaalstraat te bewonderen. Het altaar is (net zoals De Paterskerk) neogotisch en komt uit het Eindhovense atelier van de gebroeders Custers.

Hoog in het altaar staat het Heilig Hartbeeld met aan zijn zijdes Heilige Augustinus en Monica. Naast het houten beeld van Bernardus van Clairvaux stond indertijd Scholastica, de zus van Benedictus. Dit beeldje is gestolen vlak voordat de Augustijnen het complex (2017) verlieten. De Augustijnse heilige Alfonzo van Orozco staat naast de Augustijn Johannes van Sahagun. Ook is er houtsnijwerk opgenomen met afbeeldingen uit het Oude en Nieuwe Testament, waaronder Het laatste avondmaal.

Extra informatie

Titel: Het Hoogaltaar
Ontwerp: Atelier gebroeders Custers
Materiaal:
altaar met beeldsnij- en beeldhouwwerk
Jaartal:
1898
Locatie: Vide Hotel Mariënhage

Vrienden van Domusdela

Neem contact op
Neem contact op
Bellen 040 760 1755 Bellen 040 760 1755 Mailen welkom@domusdela.nl