Een Van Gogh onder de orgels

Ceremoniehuis De Paterskerk

Een Van Gogh onder de orgels

Het Maarschalkerweerd-orgel in De Paterskerk is niet zomaar een orgel. Michaël Maarschalkerweerd was de grootste orgelbouwer uit zijn tijd (tweede helft 19e eeuw en begin 20e eeuw) vanwege het bijzondere klankpalet dat hij zijn orgels mee gaf.

Maarschalkerweerd was een katholiek bouwer, ook daarom geliefd, en voorzag de orgels van een vleugje mystiek, dat een zangerig, poëtisch en subtiel geluid voortbracht. Uit zijn instrumenten klinkt alles verheven, lyrisch en rond. Volledig in lijn met de katholieke liturgie.

Maarschalkerweerd deed inspiratie op in Parijs en later in Duitsland, beide invloeden zijn terug te horen in zijn instrumenten waar, naast een bijzonder warme toon en brede klank, ook expressie, zeggingskracht en poëzie uit klinken. Deze eigenschappen maken zijn orgels tot echte kunstwerken die contact maken met de ziel. In Eindhoven is het orgel ruim vertegenwoordigd, ook de Sint-Joriskerk, de Sint-Trudokerk en de Sint-Catharinakerk hebben mooie exemplaren. Maar niet zoals het Maarschalkerweerd-orgel, dit orgel is als een Van Gogh binnen de schilderkunst, maar één in zijn soort.

Extra informatie

Titel: Maarschalkerweerd-orgel
Ontwerp:
Michaël Maarschalkerweerd
Restauratie: Slooff Orgelbouw ol.v. Paul van der Woude (2006)
Jaartal: 1906
Locatie: Ceremoniehuis De Paterskerk

Vrienden van Domusdela

Neem contact op
Neem contact op
Bellen 040 760 1755 Bellen 040 760 1755 Mailen welkom@domusdela.nl