Augustijnendag 2020

'Houvast. Hoe verhouden wij ons tot onheil van buiten?'

Ieder jaar staan we tijdens de Augustijnendag stil bij de geboortedag van de heilige Augustinus. Dit jaar vond deze dag plaats op vrijdag 13 november. Vanwege de coronamaatregelen konden we elkaar helaas niet in ceremoniehuis De Paterskerk ontmoeten. Daarom vond de Augustijnendag dit jaar online plaats.

Het thema van de dag was ‘Houvast. Hoe verhouden wij ons tot onheil van buiten?’ Het afgelopen half jaar werd onze wereld beheerst door het coronavirus. Veel mensen zijn besmet of zijn bang om besmet te raken. Het raakt de vraag hoe we ons verhouden tot van buiten komend onheil. Waar kunnen we onze hoop nog op vestigen? Tijdens de Augustijnendag geven Gerard Rooijakkers, cultuurhistoricus, en Ingrid van Neer-Bruggink, classica en verbonden aan het Augustijns Instituut, hun visie op deze vragen.

Gerard Rooijakkers: ‘Om houvast te krijgen op existentiële bedreigingen treedt een mechanisme in werking waarbij de verantwoordelijkheid wordt gelegd bij een persoon of groep die als een zondebok de schuld op zich moet nemen. Toeval bestaat niet in dat zondebok-perspectief waarbij het heil wordt ondermijnd in samenzweringen en complottheorieën. Zie hier op een vrijdag de dertiende de wereld waarin we leven.’ Ingrid van Neer-Bruggink: ‘Een vriend is de helft van je ziel. Echte vrienden zijn voor Augustinus even belangrijk als gezondheid. Voor vrienden doen we ons best. Vrienden bieden houvast in moeilijke tijden. Hoe kan dat? Augustinus ontdekt dat het eigenlijk Gods liefde is die dat doet in ons.’

Een muzikaal intermezzo wordt verzorgd door het Strijps Kamerkoor onder leiding van dirigent Wilko Brouwers. Muziek, de meest vluchtige van alle kunsten, biedt wonderlijk genoeg aan velen houvast. Behalve ‘Earth Song’ van Frank Ticheli zal een speciaal voor deze gelegenheid geschreven koorwerk klinken, getiteld ‘Dit ene’, op een tekst van Henriëtte Roland Holst.

Vrienden van Domusdela

Hutten
DELA
Hotel Mariënhage
Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven
Neem contact op
Neem contact op
Bellen 040 760 1755 Bellen 040 760 1755 Mailen welkom@domusdela.nl