Augustine-day 2019

Enter as good person and leave as a better one

This text, carved in stone, is a warm welcome for anyone who visited the Augustinian monastery. It has now been two and a half years since the Augustinian fathers left their beloved place in the center of Eindhoven after 125 years. At the departure, Father Louis Mulder said: "The story continues, even when we are no longer there." Now that the project is almost completed, this oldest part of Eindhoven has a new future. DOMUSDELA is a place of meeting, celebrating and staying.

12 Nov

Start
14:00 h
Location:
Ceremony house De Paterskerk

Het thema van de dag is ‘Houvast. Hoe verhouden wij ons tot onheil van buiten?’ Het afgelopen half jaar werd onze wereld beheerst door het coronavirus. Veel mensen zijn besmet of zijn bang om besmet te raken. Het raakt de vraag hoe we ons verhouden tot van buiten komend onheil. Waar kunnen we onze hoop nog op vestigen? Tijdens de Augustijnendag geven Gerard Rooijakkers, cultuurhistoricus, en Ingrid van Neer-Bruggink, classica en verbonden aan het Augustijns Instituut, hun visie op deze vragen.

Gerard Rooijakkers: ‘Om houvast te krijgen op existentiële bedreigingen treedt een mechanisme in werking waarbij de verantwoordelijkheid wordt gelegd bij een persoon of groep die als een zondebok de schuld op zich moet nemen. Toeval bestaat niet in dat zondebok-perspectief waarbij het heil wordt ondermijnd in samenzweringen en complottheorieën. Zie hier op een vrijdag de dertiende de wereld waarin we leven.’ Ingrid van Neer-Bruggink: ‘Een vriend is de helft van je ziel. Echte vrienden zijn voor Augustinus even belangrijk als gezondheid. Voor vrienden doen we ons best. Vrienden bieden houvast in moeilijke tijden. Hoe kan dat? Augustinus ontdekt dat het eigenlijk Gods liefde is die dat doet in ons.’

Een muzikaal intermezzo wordt verzorgd door het Strijps Kamerkoor onder leiding van dirigent Wilko Brouwers. Muziek, de meest vluchtige van alle kunsten, biedt wonderlijk genoeg aan velen houvast. Behalve ‘Earth Song’ van Frank Ticheli zal een speciaal voor deze gelegenheid geschreven koorwerk klinken, getiteld ‘Dit ene’, op een tekst van Henriëtte Roland Holst. Het koor zal in verband met de coronamaatregelen niet live zingen; wij zenden een opname uit. Graag nodigen wij u uit om deze online Augustijnendag bij te wonen.

Bekijk hier de livestream van de Augustijnendag 2022

Friends of Domusdela

Contact us directly
Contact us directly
Call us 040 760 1755 Call us 040 760 1755 Mail us welkom@domusdela.nl