Amaryllis

Jacomijn den Engelsen

Over het werk

In de prachtige serre (tussen Brasserie Rita en de Binnenplaats) hangen twee houtsnedes die zowel refereren aan het verleden als aan het heden. De maker van dit werk, Jacomijn den Engelsen, bewondert kunst uit de Renaissance. In die tijd gaven kunstenaars in heldere beelden grote emoties weer.

Het maken van houtsnedes is letterlijk monnikenwerk, het is een zwaar karwei dat veel geduld vergt en in opperste concentratie moet worden uitgevoerd. Eén verkeerde beweging maakt het houtblok waardeloos en kun je opnieuw beginnen. De organische vormen, weliswaar zorgvuldig geometrisch gegutst, sluiten zowel in kleur als in vorm aan bij de terugkerende patronen van monnik-architect Dom Paul Bellot. Werp maar eens een blik op de vloer, hiervoor is Bellots expressionistische geometrie als inspiratie gebruikt.

Voor de totstandkoming van deze Amaryllissen fotografeerde Jacomijn den Engelsen eerst een arm met een bloem. Vervolgens tekende ze deze bloem na met houtskool om de licht- donkerwaarden te verkennen. Daarna gutste zij het motief uit. Amaryllis maakt deel uit van de serie Handen met bloemen.

Extra informatie

Titel: Amaryllis
Ontwerp: Jacomijn den Engelsen
Materiaal:
Houtsnede
Locatie: De serre van Brasserie Rita

Friends of Domusdela

Hutten
DELA
Hotel Mariënhage
Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven
Contact us directly
Contact us directly
Call us 040 760 1755 Call us 040 760 1755 Mail us welkom@domusdela.nl