Scenario #9 - Don't Panic

05 APRIL 2020

05 apr.

Aanvang:
15:00 uur
Locatie:
Ceremoniehuis De Kapel

Scenario #9 - Don't Panic

Met: Angelo Vermeulen, Leo Fidjeland & Linnea Våglund (Nonhuman Nonsense) & Marjolijn van Heemstra

Wanneer: 5 april, 15:00-18:00

De mens heeft een expansiedrift in zich die verder rijkt dan de aarde. Een noodzaak zich te verspreiden, te groeien en zich uit te breiden. Zo ontwikkelden we de ruimtevaart en gingen op ontdekking in de kosmos. Door te reizen naar de ruimte hebben we al heel veel geleerd over andere planeten maar ook over onszelf. We sturen mensen naar de maan, robots naar Mars en satellieten verzamelen informatie voor ons op miljarden kilometers verwijderd van de aarde. De eerste foto’s van de aarde vanuit de ruimte hebben ons wereldbeeld letterlijk doen kantelen. Het is en blijft duizelingwekkend en gaat ons voorstellingsvermogen bijna te boven.

Rond 2025 bereikt de NASA-satelliet Voyager 1 de interstellaire ruimte. Het zal de eerste ruimtesonde zijn die ons zonnestelsel verlaat. Wat zullen we ontdekken? Buitenaards leven? Of nog beter: een planeet die zo op de aarde lijkt dat we onze soort veilig kunnen stellen?

De laatste jaren is er in de ruimtevaart steeds meer sprake van kolonialisatie. De noodzaak is duidelijk: de aarde raakt op en we hebben een planeet B nodig. Maar bestaat die wel? Met initiatieven als Space x van Elon Musk, Mars 2117, en het gefaalde Mars One wordt vol goede moed gezocht naar alternatieve woonplaatsen voor mensen buiten de aarde. Mars-ideologen dromen van de mens als multi-planetaire soort: aardse wezens die zich hebben gesetteld op meer dan één planeet. Hoe hoopvol is leven op de rode planeet als toekomstdroom? Gaan we daar hetzelfde aanrichten als op aarde? Draait het opnieuw uit op oorlogen, slavernij en scheve kapitaal- en machtsverdelingen?

Meer informatie over de invulling van dit scenario?
Kijk op https://strp.nl/program/scenar...

Vrienden van Domusdela

Hutten
DELA
Hotel Mariënhage
Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven
Neem contact op
Neem contact op
Bellen 040 760 1755 Bellen 040 760 1755 Mailen welkom@domusdela.nl